Perdele si draperii - Sufletul incaperii !

perdele si draperii

Fereastra este un element arhitectural ce face legatura intre interiorul si exteriorul unei locuinte. 

Pe langa rolul functional pe care il are (acela de a oferi lumina unei incaperi si de a proteja interiorul casei) aceasta poate avea si un rol estetic in camerele noastre. 
Totul consta in alegerea corecta a perdelei cu care o decoram! 

Cum sa alegem insa perdeaua potrivita cand avem o gama 
atat de larga de oferte? 
Un aspect important de care trebuie sa tinem cont atunci cand mergem la cumparaturi este materialul si designul perdelelor. 
Daca doriti sa beneficiati de o lumina indulcita in camere alegeti perdele lucioase sau cu insertii de dantela. Pentru o atmosfera mai intima  in interior puteti apela la perdele cu imprimeuri mai dense 

Un alt factor in privinta caruia trebuie sa va hotarati este lungimea perdelei in cauza. Stim cu totii ca, in camerele cu o inaltime modesta, sunt indicate perdelele lungi deoarece reusesc sa ofere un plus de inaltime atat camerei cat si ferestrei. Perdelele scurte au efectul de largire a incintei si a ferestrei in cauza. Puteti decora perdeaua cu o draperie intr-o nuanta contrastanta. Draperiile se pot folosi atat pentru a intuneca incaperea cat si pentru design. O camera este mult mai eleganta daca adaugati ferestrei, pe langa perdea, si o draperie. Acestea sunt realizate din diferite materiale: catifea, brocart, tafta, damasc, velur, matase. 
Draperiile se amplaseaza de o parte si de alta a perdelei. Exista si draperii de cornisa.  Acestea au doar un rol decorativ, acoperind doar partea superioara a perdelei.  Totodata , acest tip poate fi plisat sau prevazut cu volane.
    
Perdelele si draperiile se aleg si in functie de piesele de mobilier din interiorul respectiv. Si anume: daca aveti fotolii sau canapea imbracate in huse  cu un design din dungi subtiri, tabla de sah, flori sau carouri, perdelele necesita un design simplu, fara model proeminent. Important este sa existe o legatura intre tapiteria mobilierului, designul si cromatica covorului si cea a perdelelor. 

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa va achizitionati o perdea este incinta unde vreti sa o amplasati. 
Daca doriti sa va schimbati perdeaua din dormitor este suficient un voal diafan. Pentru camera copiilor alegeti o perdea si draperii vesele, cu desene. Perdelele cu flori si modele proeminente sunt recomandate intr-un ambient contemporan (acestea se intretin mai greu). Daca aveti o casa moderna atunci optati pentru tesaturi naturale, simple, deschise la culoare, cu falduri bogate. 
    
Indiferent de ce alegeti nu uitati: perdelele si draperiile trebuie sa 
intregeasca atmosfera locuintei si sa se incadreze perfect in decor!